Cum ne alegem usile de interior

Presupunem ca am depasit toate etapele de constructie a unei locuinte sau am achizitionat o alta locuinta asupra careia vrem sa facem anumite modificari, una dintre acestea presupunand inlocuirea usilor vechi, dar cum ne alegem usile de interior?

Piata de profil abunda in produse de fabricatie autohtona sau din import cu finsaje care tind catre perfectiune singurele atuuri fiind calitatea sau pretul dar pentru a face o evaluare cat mai corecta haideti sa vedem din punct de vedere al materialului din care sunt fabricate, cam care sunt de fapt categoriile de usi pe care le gasiti la vanzare.

Usa celulara furniruitaare rama si fetele din MDF, interiorul este din hartie asezata in forma celulara, hexagonala, avand ambele fete furniruite. Un astfel de tip de usa de interior are calitati exclusiv care tin de estetica si mai putin de durabilitate, poate fi retusata usor in cazul aparitiei unei zgarieturi iar pretul este unul mediu.

Usa celulara din MDF vopsit are la interior aceleasi celule de hartie diferenta fiind reprezentata de existenta fetelor din MDF vopsit. Dar ce este de fapt MDF-ul? Cu o intrebuintare atat in fabricarea usilor de interior dar si a mobilei MDF (Medium Density Fibreboard) este realizat din rumegus tocat foarte fin amestecat cu un clei special amestecul fiind presat. Avand o densitate foarte mare acesta poate fi prelucrat la suprafata (chiar sculptat) si o putere de absortie foarte mare. Poate fi gasit vopsit sau infoliat cu o folie din plastic pe o suprafata, intr-o multitudine de nuante si culori. Usile fabricate din MDF trebuie sa aiba tocul din lemn deoarece sunt mai grele si necesita o atentie deosebita pentru a nu fi zgariate, iar pretul de achizite este unul moderat.

Usa celulara din HDF are aceeasi configurare ca si usa din MDF cu deosebirea ca HDF (High Density Fireboard)  este un material mult mai rezistent fata de MDF, de aici si perioada de viata mai lunga si o izolare termica si fonica mai ridicate.

Usa din tablii este o usa plina, realizata din modele de placi din lemn sau panel, acoperite cu furnir. Fiind o usa fiabila, rezistenta si usor de intretinut aceasta are un pret de achizitie mai ridicat.

Usa din lemn masiv este realizata din lemn de esente diferite, manual sau la masini cu comanda numerica. Materia prima folosita poate fi stejar, tei, fag dar in nici un caz brad, foarte bine uscat, pentru a nu exista riscul ca prin pierderea umiditatii in timp sa sufere deformari. Aceasta usa are un pret mai mare pe deplin justificat datorita procesului lung de fabricatie (uscarea materialului poate dura cateva luni) dar si al rezistentei si al notei eco pe care o aduce in caminul dumneavoastra. Atentie mare cand va achizitionati o astfel de usa: daca aceasta are o tenta verzuie, nu este uscata corect si riscati sa aveti neplaceri in timp.

Usa din lemn stratificat furniruit este o usa plina, din panel peste care se aplica un strat de furnir. Se prelucreaza pe masini cu comanda numerica si se pot realiza in diferite modele. Pe materialul de baza se aplica furnir. Pretul este mai ridicat fata de usa celulara furniruita dar nu asa de mare precumusa din lemn masiv sau usa din tablii. Este o usa fiabila si rezistenta datorita proprietatilor materialului din care este realizata. In general este folosita ca usa de intrare deoarece esteo usa solida avad o greutate destul de mare.