Culoarea usilor de interior

In ultimii ani una dintre cele mai des intalnite dileme cu privire la culoarea usilor de interior pune la grea incercare stimtul estetic al fiecaruia dintre noi. Companiile producatoare de usi aduc in fiecare an imbunatatiri paletei coloristice a produselor pentru a fi cat mai aproape de dorintele clientilor, dar si prin oferirea posibilitatii de a alege nuantele potrivite gusturilor prin prezentarea de cataloage care contin tonuri si culori care tind catre perfectiune.

Este binestiut ca in ziua de azi putem alege usi albastre, rosii, verzi, galbene sau chiar negre dar cel mai des folosite sunt cele in nuante naturale ale lemnului sau cele albe. Explicatia ar fi ca acestea se pot asorta mult mai usor cu interiorul sau exteriorul locuintei, ca sa nu mai vorbim de faptul ca usile in nuante inchise adauga o nota severa in timp ce usile de nuante deschise maresc vizual spatiul si sunt mult mai usor de asortat.

Un lucru esential in alegerea culorii unei usi il are stilul si caracteristicile abordate in amenajarea si finisarea locuintei dar si al decoratiunilor si texturilor folosite, si va dam cateva ponturi.

Pentru locuintele decorate si amenajte in stil Rustic, Country sau Etnic cel mai bine se potrivesc usile din lemn, in culori deschise, crude.

In casele amenajate in stil Provence, foarte bine se preteaza usile in culori pastel (bleu, vernil, alb-galbui) cu aspect invechit si (de ce nu?) cu elemente decorative din fier forjat.

Pentru cei care au ales tipul Clasic al locuintei se recomanda a fi montate atat usi albe cat si usi din lemn in nuante mai inchise cu incrustatii sau elemente decorative.

Insa pentru  locuintele amenajate in stil High-tech sau Minimalist este recomandat a fi alese usi in nuante reci cu un design simplu, fara elemente decorative.

Unii designeri recomanda alegerea culorii usilor in functie de culoarea pardoselii, desi poate cea mai potrivita solutie ar fi asortarea culorii usilor cu cea a tamplariei ferestrelor.